Wat is Bekkenoefentherapie?
Bekkenoefentherapie is een erkende specialisatie van de algemene oefentherapie Cesar/Mensendieck. De bekkenoefentherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van cliënten met bekkenklachten en/of bekkenbodemproblematiek, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in urineverlies maar ook in klachten in de onderrug of heupgebied. Spieren en gewrichten vormen immers één functioneel geheel, bewegingen van het bekken kunnen niet plaatsvinden zonder bewegingen in de wervelkolom of heup. De bekkenbodemspieren hebben naast het ophouden van urine en ontlasting ook een belangrijke functie in de houding, ademhaling en bloedsomloop.
Een oefentherapeut kijkt naar het ”totaalplaatje” en de relatie tussen de klachten en het bewegen.
Werkwijze
Ik vraag in de intake uitgebreid naar uw klachten en de problemen in uw dagelijks leven, die hierdoor kunnen worden veroorzaakt. Specifieke aandacht besteed ik aan de beweeglijkheid van bekken en rug, de spierspanning, -kracht en coördinatie van bekken, rug en buikspieren in relatie tot uw houding en ademhaling.
De behandeling wordt specifiek op uw situatie afgestemd en kan bestaan uit het geven van uitleg over de werking van bekken en bekkenbodem, instructies en oefeningen en het leren toepassen in het dagelijks leven.
Voor wie?
De bekkenoefentherapeut behandelt zowel vrouwen als mannen. Behandelindicaties kunnen zowel op het curatieve als preventieve vlak liggen. Dit houdt in dat ik kijk naar een oplossing van het probleem, maar u ook kan begeleiden bij het voorkómen van bekken gerelateerde problemen.
De meest voorkomende klachten die ik behandel zijn:
- Klachten in het bekken en aangrenzende gebied: bekkenklachten, stuitklachten, SI- klachten, pijnlijk schaambeen, lage rugklachten, liesklachten, pseudoradiculaire klachten (uitstralende pijn in bil en been), pijn in de bekkenbodem, verhoogde buikdruk, buikpijn door verkeerde houding, spierspanning en ademhaling.
- Urine-Incontinentie: zowel stress-incontinentie (urineverlies bij drukverhoging zoals niezen of hoesten) als urge-incontinentie (verhoogde aandrang) of een combinatie van beide.
- Zwangerschapsgerelateerde klachten, pre- en postnataal.
- Overactiviteit of onderactiviteit van de bekkenbodem, te hoge of te lage spierspanning
- Problemen met ontlasting en darmfunctie, die samenhangen met de bekkenbodem, bijvoorbeeld obstipatie, PDS.
- Prolaps (verzakking) gerelateerd aan bekkenbodemdisfunctie.
- Klachten in relatie tot seksualiteit zoals vaginisme, dyspareunie, erectiestoornissen, ejaculatiestoornissen, gerelateerd aan bekkenbodemdisfunctie.
- Een operatie in het bekkengebied of van inwendige organen kleine bekken (pre- en postoperatief).