Wat is slaapoefentherapie?
Slecht slapen is een veel voorkomende klacht, ongeveer 1 op de 4 mensen slaapt slecht. Vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, prikkelbaarheid en spier- en gewrichtsklachten kunnen het gevolg zijn. Op lange termijn kan er een verhoogde kans zijn op overgewicht, diabetes of depressie. Slaapoefentherapie is gericht op het behandelen van slaapproblemen, zoals inslaapproblemen, doorslaapproblemen en verminderde slaapkwaliteit. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, voor u goed toepasbare aanpak. Slaapoefentherapeuten zijn hier speciaal voor opgeleid.
Naast de slaapoefentherapie heb ik ook de Slaapslim opleiding gevolgd en recent de slaapoefentherapie voor kinderen.
24 uurs aanpak
Als oefentherapeut benader ik uw slaapklachten en de gevolgen daarvan vanuit een 24-uurs visie: wat u overdag doet heeft immers gevolgen voor de nacht en anderzijds heeft een slechte nachtrust gevolgen voor de daaropvolgende dag. Systematisch worden alle factoren die van invloed kunnen zijn op uw slaapklachten in kaart gebracht, aangepakt en opgelost.
In de praktijkvoorbeelden op de website van slaapoefentherapeuten kunt u een goed idee krijgen van de vorm en inhoud van de behandelingen: www.slaapoefentherapie.nl.Meer informatie leest u in deze folder.
Werkwijze
Tijdens 5 tot 10 behandelingen werk ik samen met u aan het herstellen van het normale slaapritme.
De behandeling kan bestaan uit:
- Slaapeducatie: uitleg over slaapfysiologie, oorzaken en in stand houdende factoren van slapeloosheid
- Slaaphygiene-adviezen: adviezen om de nachtrust te bevorderen, o.a. over slaaphouding, bed/matras/kussen, dagindeling, beweging, voeding, ontspanning en gebruik van “blauw licht” van computer of telefoon.
- Het bespreken van een slaapdagboek, welke u bijgehouden heeft om inzicht te krijgen in uw slaappatroon.
- Specifieke adem- en ontspanningsoefeningen op maat
- Verbeteren zelfbewustzijn en concentratie, verminderen piekeren
- Cognitieve gedragstherapie: negatieve gedachten over slaap leren omzetten in neutrale of positieve gedachten
- Gezonde copingstijl, dat wil zeggen: u leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen.
- Hulp bij het afbouwen van slaapmedicatie
- Nazorg na behandeling in slaapcentrum, bijv bij apneu, restless legs en parasomnieën.
Hoe ziet de slaapbehandeling eruit?
- Intake: een vraaggesprek over uw slaapklachten en alle factoren die daarop van invloed kunnen zijn. De verbanden met uw klachten worden helder wordt gemaakt..
- Vragenlijsten: vragenlijsten invullen om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen in de loop van de behandelingen zijn.
- Behandelfase:Aan de hand van uw persoonlijke zorgvraag wordt er samen met u een behandeldoel en een plan van aanpak gemaakt. De behandelingen kunnen plaatsvinden in de vorm van gesprekken, adviezen en praktische oefeningen, zittend of liggend op een matras (in de praktijk aanwezig).
Indien gewenst ontvangt u per email een inlogcode, waarmee u ook veel digitale informatie en oefeningen kunt inzien. - Afsluiting: na het behalen van het gewenste resultaat wordt de behandeling afgesloten, een eventuele controle-afspraak wordt gemaakt en indien nodig worden adviezen voor vervolg meegegeven
Bij kinderen
Slaapproblemen komen voor bij alle leeftijden. Ook bij kinderen, pubers en jongvolwassenen.
Hierbij kan ik u als ouder adviseren en informeren over:
- gezond slaapgedrag
- juiste slaapgewoonten
- richtlijnen voor een gezonde slaap
- structuur geven aan de dag en de nacht
- sport en beweegadviezen voor uw kind
- het gebruik van slaaphulpmiddelen zoals boekjes, slaapschaap, stickerkaarten…
Ik kan uw kind slaapoefeningen leren om:
- beter te ontspannen
- het hoofd stil te krijgen
- de aandacht naar veiligheid en rust te verleggen (focussen)
- “uit het hoofd in het lijf” te komen
- er zijn tevens oefeningen bij die u als ouder samen met uw kind kan doen om de slaap te bevorderen.
Voor wie?
Individueel
- Slaapproblemen, zowel kinderen (jonge kinderen, pubers) als volwassenen.
- Slaapoefentherapie richt zich met name op de “zachte” slaapproblemen, zoals insomnie (inslaapproblemen, doorslaapproblemen, te vroeg wakker worden), hypersomnie en bioritmeproblematiek.
- Secundaire slaapstoornissen, bijvoorbeeld veroorzaakt door psychische problemen (angst, depressie) of lichamelijke klachten zoals pijn en jeuk (reuma, diabetes, kanker).
- Ter ondersteuning bij het afbouwen van slaapmedicatie.
- Nazorg na behandeling in een slaapcentrum, zoals leren ontspannen met een CPAP apparaat, accepteren van een slaapprobleem en zelfhulp/oefeningen bij apneu (wang en keeltraining) en restless legs (slaaphygiene en beenoefeningen
- Indien nodig wordt er samengewerkt met de POH-GGZ of psycholoog.
Groepscursus Beter Slapen
Samen met anderen uw slapeloosheid aanpakken. Dat kan in het kwalitatief hoogwaardige programma van Slaapslim: www.slaapslim.nu
Na een individuele intake volgen er 6 bijeenkomsten van ruim een uur.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van:
- Slaapeducatie
- Slaapadviezen
- Ontspanningsoefeningen
- Een cursusmap met informatie en oefeningen
- Indien gewenst ontvangt u per email een inlogcode, waarmee u ook veel digitale informatie en oefeningen kunt inzien.
Deze cursus kan ook in samenwerking met de POH-GGZ (praktijkondersteuner) van de huisartsenpraktijk Heino gegeven worden.
De cursussen gaan steeds van start bij voldoende deelnemers. De cursus kan vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering.
Voor informatie of aanmelding stuurt u een e-mail aan